Kullanıcının bu klasörde (içindeki tüm alt dizinlerin ve dosyaların yanı sıra) tam haklara sahip olmasını istiyorum.:
~/.blabla
şu anda kök aittir.
Dosyalar için bunun nasıl yapılacağına dair çok sayıda gönderi (bu forumda ve başka yerlerde) buldum, ancak tüm klasörler için bunu yapmanın bir yolunu bulamıyorum.
Kullanmak chown mülkiyeti değiştirmek ve chmod hakları değiştirmek için.
Paweł Karpiński'nin dediği gibi, bir dizinin içindeki tüm dosyaların haklarını da uygulamak için -R seçeneğini kullanın.
Bu komutların her ikisinin de dizinler için de çalıştığını unutmayın. -R seçeneği, dizin içindeki tüm dosya ve dizinlerin izinlerini de değiştirmelerini sağlar.
Örneğin
sudo chown -R username:group directory
içindeki tüm dosya ve dizinlerin sahipliğini (hem kullanıcı hem de grup) değiştirir. directory ve directory kendisi.
sudo chown username:group directory
yalnızca klasörün iznini değiştirir directory ancak dosya ve klasörleri dizinin içinde yalnız bırakacaktır.
İsterseniz, bu bir GUI ile de yapılabilir. Bunu yapmak için Nautilus'u root olarak açmanız gerekir. Basın Alt + F2 "uygulamaları Çalıştır" iletişim kutusuna erişmek ve girmek için gksu nautilus
Ardından, değiştirmek istediğiniz klasöre göz atın ve sağ tıklayın. Ardından, içerik menüsünden "Özellikler" i seçin. Artık klasörün "Sahibi" olmak istediğiniz kullanıcıyı veya grubu ve bunlara vermek istediğiniz izinleri seçebilirsiniz. Son olarak, değişiklikleri yinelemeli olarak uygulamak için "Ekteki Dosyalara İzinleri Uygula" ya basın.
Bu, derin bir klasör ağacındaki bazı işlemler için her zaman işe yaramıyor gibi görünüyor. Çalışmıyorsa, uygun terminal komutunu kullanın.
Dan beri./ blabla root'a ait bunu değiştirmek için root ayrıcalıkları kazanmanız gerekir. Sudo böyle yapacak. Chown komutu için -R seçeneği şöyle der: bu dizin ve içindeki her şey yinelemeli olarak.
Bu örnekte dosya sahipliğini şu şekilde değiştirin: vivek kullanıcı ve izinleri listele:
# chown vivek demo.txt# ls -l demo.txt
Dışarı:
-rw-r--r-- 1 vivek root 0 Aug 31 05:48 demo.txt
Bu sonraki örnekte, sahibi şu şekilde ayarlanmıştır: vivek ardından iki nokta üst üste gelir ve grup sahipliği de şu şekilde ayarlanır: vivek grup, koş: