Aşağıda örnek bir ekran görüntüsü verilmiştir filelight:
Bir komut satırı seçeneği için kullanmayı tercih ederim ncdu:
Alt klasörlerde toplam göreli disk kullanımını elde etmek için alt klasörleri inceleyebilirsiniz. Tüm yol boyunca kaplumbağalar. Daha şık du -sh uzak makinelerde.
Benim durumumda ilgileniyorum / kullanımda% 98 olduğu için. Başka bir deyişle, neredeyse dolu.
Şimdi hangi dosya ve dizinlerin en çok bayt içerdiğini görmek için bu komutu kullanıyorum:
root@pc:~# du -ax / | sort -rn > /var/tmp/du-root-$(date --iso).log
Yukarıdaki komut biraz zaman alabilir. Eğer gerçekten şanssızsanız, sonuç sizin için çok büyük /var/tmp. O zaman başka bir varış noktasına ihtiyacın var. Belki geçici olarak takılı bir usb bellek çubuğu.
Başka bir yol! Nautilus'ta (dosya gezgini) bilgisayara sağ tıklayın ve özellikler'i tıklayın. Sabit diskinizde ne kadar boş ve kullanılmış alan olduğunu gösterir.
Bunun için bir komut satırı ve guı sürümü ile küçük bir hack yazdım. Oldukça kodlanmış, bu yüzden bazı düzeltmelere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, guı sürümü, görüntülenen çıktının hizalamasını bozan orantılı bir yazı tipi kullanıyor gibi görünüyor. Bu komut dosyaları yolunuza bir yere konabilir ($ HOME / bin gibi) ve masaüstünüzde veya panelinizde guı komut dosyası için bir simge oluşturabilirsiniz.
#!/bin/bash## jdf - Copyleft 04/25/2009 - JPmicrosystems - GPL## Free space on disk## Custom df output## Human readable (-h)## sorted by file system name## Make a temporary file and put the following awk program in itAWK=$(/bin/mktemp -q /tmp/jdf.XXXXXX)## PROG is quoted to prevent all shell expansions## in the awk programcat <<'PROG' > ${AWK}## Won't work if mount points are longer than 21 charactersBEGIN { ## Use fixed length fields to avoid problems with ## mount point or file system names with embedded blanks FIELDWIDTHS = "11 11 6 6 5 5 21" printf "\n%s\n\n", " Available Disk Space" printf "%s\n", "Mount Point Avail Size Used Use% Filesystem Type"}## Eliminate some filesystems## That are usually not of interest## anything not starting with a /! /^\// { next }## Rearrange the columns and print{ TYP=$2 gsub("^ *", "", TYP) printf "%-21s%6s%6s%5s%5s %s%s\n", $7, $5, $3, $4, $6, $1, TYP}END { print "" }PROGdf -hT | tail -n +2 | sort | gawk -f ${AWK}rm -f ${AWK}
Örnek çıktı:
Available Disk SpaceMount Point Avail Size Used Use% Filesystem Type/ 22G 30G 6.6G 24% /dev/sda6 ext4 /media/dataspace 44G 155G 105G 71% /dev/sda8 ext3 /home 5.5G 32G 25G 82% /dev/sda9 ext3