Sabit diskimdeki boş alan miktarını nasıl bulabilirim?

Ubuntu'da boş / kullanılmış disk alanı miktarını hızlı bir şekilde kontrol etmenin bir yolu var mı?

Dosya tarayıcısında 'dosya sistemi' üzerine sağ tıklayıp 'özellikler' veya başka bir şey seçebileceğinizi varsayardım, ancak böyle bir seçenek yoktur.

Açık Sistem Monitörü tire ve seçin Dosya Sistemleri sekme.

Veya alternatif olarak bir Terminal açın ve yazın:

df -h

Kullanabilirsiniz baobab veya aşağıdaki gibi benzer araçlar kdirstat veya filelight hangi dosyaların disk alanınızı kullandığını görmek için.

Baobab da denir Disk Usage Analyzer Ubuntu üzerinde.

İşte örnek bir ekran görüntüsü baobab:

Aşağıda örnek bir ekran görüntüsü verilmiştir filelight:

filelight

Bir komut satırı seçeneği için kullanmayı tercih ederim ncdu:

ncdu

Alt klasörlerde toplam göreli disk kullanımını elde etmek için alt klasörleri inceleyebilirsiniz. Tüm yol boyunca kaplumbağalar. Daha şık du -sh uzak makinelerde.

gnome-system-monitor veya df -h veya lsblk

Diğer yararlı yardımcı programlar şunlardır baobab.

Benim gibi ihtiyacınız olan tek şey kullanılan disk alanının toplamıysa, aşağıdaki komutu kullanın.

df -h --total

İşte sonunda gösterilen toplam ile örnek bir çıktı

Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted onudev            478M     0  478M   0% /devtmpfs           100M  4.5M   95M   5% /run/dev/vda1        20G  3.3G   16G  18% /tmpfs           497M     0  497M   0% /dev/shmtmpfs           5.0M     0  5.0M   0% /run/locktmpfs           497M     0  497M   0% /sys/fs/cgrouptmpfs           100M     0  100M   0% /run/user/0total            22G  3.3G   17G  17% -

Bu konuda bir yazı yazdım : Sabit Diskimdeki Boş Alan Miktarını Komut Satırıyla Nasıl Bulabilirim?

Boş / kullanılmış disk alanı her zaman bir bölüm

Öncelikle hangi bölümle ilgilendiğinize karar vermeniz gerekir.

root@pc:~# df -hFilesystem             Size  Used Avail Use% Mounted on/dev/sda1               28G   26G  643M  98% /none                   4.0K     0  4.0K   0% /sys/fs/cgroupudev                   3.9G  4.0K  3.9G   1% /devtmpfs                  790M  1.5M  789M   1% /run/dev/sda6              887G  685G  158G  82% /home

Benim durumumda ilgileniyorum / kullanımda% 98 olduğu için. Başka bir deyişle, neredeyse dolu.

Şimdi hangi dosya ve dizinlerin en çok bayt içerdiğini görmek için bu komutu kullanıyorum:

root@pc:~# du -ax / | sort -rn > /var/tmp/du-root-$(date --iso).log

Yukarıdaki komut biraz zaman alabilir. Eğer gerçekten şanssızsanız, sonuç sizin için çok büyük /var/tmp. O zaman başka bir varış noktasına ihtiyacın var. Belki geçici olarak takılı bir usb bellek çubuğu.

İşte sonucumun ilk satırları:

root@pc:~# less /var/tmp/du-root-$(date --iso).log26692380        /9875188 /usr8931652 /var4057324 /var/log4038176 /var/log/bootchart3784016 /usr/share2934248 /lib2799204 /usr/lib2785176 /lib/modules2617048 /var/lib2141124 /usr/src1834444 /var/lib/docker1817372 /var/lib/docker/aufs1817076 /var/lib/docker/aufs/diff1769612 /localhome1338484 /tmp

Neden öyle /var/log/bootchart o kadar büyük? .... Bu başka bir soru...

Bunu yapmak için birçok yolu vardır.

• Nautilus'taki Görünüm menüsünde durum çubuğunu etkinleştirin. Bu, tüm nautilus pencerelerinin altına boş alanı söyleyen bir çubuk yerleştirecektir.

• Tüm disklerin ve boş alanlarının listesini görüntülemek için Dosya Sistemleri Sistem İzleyicisi'ni kullanın.

• Sisteminizdeki tüm dizinlerin listesini ve ne kadar boş alan kapladıklarını almak için Disk Kullanımı Çözümleyicisini kullanın.

• Nautilus'taki herhangi bir klasöre gidin ve arka planı sağ tıklayın. Boş alanı denetlemek için özellikler penceresini açın.

• Komutu çalıştır df -h.

Başka bir yol! Nautilus'ta (dosya gezgini) bilgisayara sağ tıklayın ve özellikler'i tıklayın. Sabit diskinizde ne kadar boş ve kullanılmış alan olduğunu gösterir. enter image description here

Bunun için bir komut satırı ve guı sürümü ile küçük bir hack yazdım. Oldukça kodlanmış, bu yüzden bazı düzeltmelere ihtiyaç duyabilir. Ayrıca, guı sürümü, görüntülenen çıktının hizalamasını bozan orantılı bir yazı tipi kullanıyor gibi görünüyor. Bu komut dosyaları yolunuza bir yere konabilir ($ HOME / bin gibi) ve masaüstünüzde veya panelinizde guı komut dosyası için bir simge oluşturabilirsiniz.

#!/bin/bash## jdf - Copyleft 04/25/2009 - JPmicrosystems - GPL## Free space on disk## Custom df output## Human readable (-h)## sorted by file system name## Make a temporary file and put the following awk program in itAWK=$(/bin/mktemp -q /tmp/jdf.XXXXXX)## PROG is quoted to prevent all shell expansions## in the awk programcat <<'PROG' > ${AWK}## Won't work if mount points are longer than 21 charactersBEGIN {  ## Use fixed length fields to avoid problems with  ## mount point or file system names with embedded blanks  FIELDWIDTHS = "11 11 6 6 5 5 21"  printf "\n%s\n\n", "                    Available Disk Space"  printf     "%s\n", "Mount Point          Avail Size  Used  Use%  Filesystem Type"}## Eliminate some filesystems## That are usually not of interest## anything not starting with a /! /^\// { next }## Rearrange the columns and print{  TYP=$2  gsub("^ *", "", TYP)  printf "%-21s%6s%6s%5s%5s %s%s\n", $7, $5, $3, $4, $6, $1, TYP}END { print "" }PROGdf -hT | tail -n +2 | sort | gawk -f ${AWK}rm -f ${AWK}

Örnek çıktı:

Available Disk SpaceMount Point          Avail Size  Used  Use%  Filesystem Type/                      22G  30G  6.6G   24%  /dev/sda6  ext4    /media/dataspace       44G 155G  105G   71%  /dev/sda8  ext3    /home                 5.5G  32G   25G   82%  /dev/sda9  ext3    

Guı sürümü:

#!/bin/bashjdf | zenity  --title "Available Disk Space" --text-info --width=500 --height=300 --timeout=60

Yazı tipleri ile yeni Guı Sürümü yad kullanılarak düzeltildi

#!/bin/bashjdf | yad  --fontname="DejaVu Sans Mono 12" --title "Available Disk Space" --text-info --width=650 --height=300

Ağın her yerinde df bilgisi var, ancak basit ve okunması kolay çıktıyı seviyorum.

Eğer kaçarsan

df -h --total

çıktıdaki alt satır, sisteminizde tam olarak ne kadar kaldığını, ne kadar kullanıldığını vb. Verecektir.

Diğer seçenek kullanmaktır

df -h --total | grep total

bunu bir satırda şu şekilde gösterecektir:

• (1) toplam alan
  • (2) kullanılan toplam alan
  • (3) toplam alan hala kullanılabilir
  • (4) kullanılan sürücünün yüzdesi.

Bunların hepsi gigabayt cinsinden.

Bunu bir kabuk komutuyla eşleştirdim dspace ve bunu terminale yazdığımda anında disk alanı kullanımımı gösteriyor.

Onu izleyecek ve çok düşerseniz sizi uyaracak küçük kabuk komutları bile yazabilirsiniz.

Kullanım dconf-editor veya gsettings (sudo apt-get install dconf-tools) durum çubuğunun varsayılan davranışını etkinleştirebilirsiniz.

Durum çubuğunu varsayılan olarak etkinleştirmek için bunu terminalinize yazın

gsettings set org.gnome.nautilus.window-state start-with-status-bar true

Durum çubuğunu varsayılan olarak devre dışı bırakmak için bunu terminalinize yazın

gsettings set org.gnome.nautilus.window-state start-with-status-bar false

Bundan sonra, Nautilus'ta varsayılan olarak durum çubuğunu açacaksınız, başka bir şey çalıştırmanıza gerek yok.